Connect with us

Evenimente

Universitatea Politehnica din Bucureşti a organizat Seara AMiCulturală – Israel

Published

on

Universitatea POLITEHNICA din București, prin Centrul de Cultură, Voluntariat, Sport și Activități Recreative, în parteneriat cu Asociația Studențească AMiCUS București a organizat, miercuri, 22 mai 2018, seară AMiCulturală – Israel.

2018 este un an important atât pentru România, care aniversează 100 ani de la Marea Unire, cât și pentru statul Israel, care celebrează 70 ani de existență. În anul 200 de la înființarea Universității POLITEHNICA din București, vă invităm să sărbătorim împreună, în cadrul acestui eveniment, 70 ani de relații diplomatice neîntrerupte dintre România și statul Israel, devenit o sursă de inspirație pentru lumea întreagă în ceea ce privește inovația, tehnologia și creativitatea dinamică.

Seara AMiCulturală – Israel este un eveniment de promovare a spiritului intercultural în rândul tinerilor și în mod special în rândul studenților, prin activități diverse și interacțiune cu persoane din cultura și societatea evreiască.

Prin organizarea evenimentului Seara AMiCulturală – Israel, ne-am propus să creăm un cadru prielnic descoperirii și înțelegerii culturii evreiești și, în același timp, să dezvoltăm și componenta de socializare interculturală. Astfel, evenimentul este structurat în două părți: prima parte va conține prezentări ale obiceiurilor, istoriei, religiei, educației și tradițiilor specifice evreiești, iar cea de-a doua parte a evenimentului se va desfășura într-un cadru informal și este destinată momentelor de socializare, antrenate de prezența unor elemente specifice culturale și gastronomice.

 

Seară AMiCulturală – Israel – 22 mai 2018

Prezentare invitați

 

  1. Excelența Sa Tamar Samash

Ambasador a Statului Israel în România

Doamna Tamar Samash s-a născut la Ierusalim în decembrie 1951. Şi-a petrecut copilăria în Franţa, unde tatăl ei era diplomat. A studiat la Universitatea Sorbona şi la Universitatea Ebraică din Ierusalim, fiind licenţiată în Studii Biblice şi în Literatură Franceză. Este diplomat al Ministerului israelian de Externe începând din decembrie 1975.

Doamna Tamar Samash a fost desemnată pentru funcţia de ambasador al Israelului la Bucureşti din anul 2014 iar din 2016 este numită Cetățean de Onoare al municipiului Iași.

 

2.   Doamna Elisabeth Ungureanu

Șef serviciu administrativ – comunicare al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”

 

  1. Domnul Iancu Zuckerman

Supraviețuitor al Pogromului de la Iași, cel mai mare fenomen de exterminare în masă din istorie

A supraviețuit uneia din cele mai mari torturi în masă împotriva semenilor săi. În urmă cu șapte decenii și-a văzut rudele și apropiații cum mor unul câte unul sub un tir de gloanțe însă a reușit să scape și să fugă cât a văzut cu ochii.

 

  1. Domnul Silviu Vexler

Deputat – Reprezentantul în Parlamentul României al Federației Comunităților Evreiești din România

Absolvent al Facultății de Jurnalism. Din 2010 este consilierul personal al președintelui (Federația Comunităților Evreiești din România). Din 2016 ocupă funcția de președinte al Comisiei de Etică și Mediere a FCER: ales în cadrul Congresului III al Federației.

 

  1. Domnul Rafael Shaffer

Rabinul șef al Comunităților Evreiești din România

Originar din Arad, Rafael Shaffer a emigrat în Israel la 15 ani. În Israel a terminat liceul, a fost înrolat în armată, iar după aceea a început studii de informatică și a lucrat ca informatician. La vârsta de 28 de ani, a luat o hotărâre majoră pentru viața sa: a abandonat studiile de informatică și a mers la Yeshiva (seminar evreiesc în care se studiază Tora și Talmudul). A părăsit și serviciul pe care îl avea. Și-a luat un concediu fără plată de trei luni și nu s-a mai întors.

A studiat textele sacre mulți ani până când, în 2011, a auzit că este un loc vacant în România pentru postul de Rabin Șef.

 

  1. Doamna Tova Ben Nun – Cherbis

Preşedinte al Fundaţiei Ronald S. Lauder România şi al Complexului Educaţional Lauder-Reut

Complex educational privat înfiinţat în anul 1997, cunoscut ca fiind singura şcoală evreiască din România, rămâne în continuare dedicat creșterii și formării noilor generații, insuflând tinerilor valori stabile pentru un viitor durabil și punând astfel pilonii României și lumii de mâine.

7.     Domnul Daniel Rosner

As. prof. dr. ing. Universitatea POLITEHNICA din București – Facultatea de Automatică și Calculatoare, Departamentul de Calculatoare

Inginer în știința calculatoarelor, a fost mereu pasionat de tehnologie și educație. Din 2011, coordonează laboratorul de Electronică Aplicată și proiecte hardware InGeAr, cu peste 40 de premii obținute de către studenții îndrumați la competiții naționale și internaționale.

Evenimente

Ziua Culturii Naţionale – eveniment de cea mai înaltă ţinută la TVR 3

Published

on

Marţi, 15 ianuarie, aniversăm naşterea lui Mihai Eminescu şi serbăm Ziua Culturii Naţionale, urmărind atât programele speciale dedicate, cât şi marele eveniment organizat  în această zi de Academia Română la Ateneului Român.

 

În fiecare an, românii serbează Ziua Culturii Naţionale – stabilită în 15 ianuarie, data când aniversăm naşterea poetului naţional Mihai Eminescu. Pentru a marca această zi, TVR 3 transmite în 15 ianuarie, de la ora 21.00, sesiunea festivă „Ziua Culturii Naţionale“ organizată  în această zi de Academia  Română la Ateneului Român.

 

Manifestarea desfăşurată în prezenţa Preşedintelui României, Klaus Iohannis, este moderată de acad. Ioan-Aurel Pop prelegeri urmând a fi susţinute de acad. Eugen Simion, preşedintele Secţiei de filologie şi literatură, şi de acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române.

În cadrul sesiunii festive, Prefericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române va adresa un mesaj, iar acad. Mihai Cimpoi va aduce, în alocuţiunea intitulată „Eminescu şi Basarabia“, un omagiu poetului naţional şi rolului esenţial pe care poezia acestuia l-a avut în păstrarea şi cultivarea limbii române şi a identităţii naţionale dincolo de graniţele ţării.

Sesiunea festivă va fi urmată de un recital de poezie oferit de actorul Dorel Vişan şi de un concert susţinut de „Camerata Regală“.

 

Evenimentul va fi precedat la TVR 3, de la ora 19.00 de o ediţie specială de Poesis şi de la ora 20.00, de Recitalul Dor de Eminescu. Recitalul emoţionant este susţinut de actorul Ion Caramitru, alături de celebrul clarinetist Aurelian Octav Popa şi a fost prilejuit de cea mai importantă reuniune a condeielor din România: Gala Scriitorii Anului, Iaşi, noiembrie 2018.

 

Continue Reading

Educatie

Robotiștii români participă la un schimb de experiență educațional în Paris

Published

on

Robotica le deschide tot mai multe uși elevilor din programul BRD FIRST Tech Challenge Romania! Asociația „Nație Prin Educație”, cea care implementează programul în țara noastră, și partenerul francez American School of Paris vor desfășura în cadrul Sezonului România – Franța proiectul „Robotica, un nou sport de echipă”.

În cadrul acestui schimb educațional, cele două țări partenere vor organiza atât demonstrații și workshop-uri de robotică, cât și vizite în centre universitare și hub-uri tehnologice. Tot acest schimb de experiență, sponsorizat de BRD Mindcraft, urmărește dezvoltarea ideilor din domeniul roboticii și a abilităților de lucru în echipă și a creativității participanților.

În perioada 9 – 13 ianuarie, cinci echipe din programul BRD FIRST Tech Challenge Romania (din Deva, Arad, Baia Mare, Beclean și Focșani) se află la Paris, unde vor avea parte de experiențe una și una. O vizită la Ambasada României în Paris, activități educaționale la American School of Paris, o vizită la Strate School of Design, o întâlnire cu cei de la „association CALIBAN”, o vizită la ENSTA ParisTech, prestigioasă universitate tehnică, una la Station F, cel mai mare campus de start-up-uri din lume, și una la Orașul Științei și al Industriei din Paris se află în programul pe care îl au elevii români în capitala Franței.

Toată experiența acumulată le va fi de folos în timpul celui de-al treilea sezon desfășurat în România al celebrei competiții internaționale de robotică. Odată cu începutul anului, cei peste 2000 de elevi înscriși în BRD FIRST Tech Challenge Romania au intrat pe ultima sută de metri a competiției. Luna februarie este una decisivă pentru adolescenții pasionați de educația STEM, pentru că atunci vor fi organizate regionalele de calificare pentru Campionatul Național de Robotică. Finala Națională are loc între 22 și 24 martie, la Sala Polivalentă din București, iar primele patru echipe vor pleca în Detroit, S.U.A., la Finala Mondială.

Continue Reading

Evenimente

Cinci școli și licee din București au fost pictate în cadrul proiectului “Educație prin Artă”

Published

on

Timp de două săptămâni, cinci școli și licee din Sectorul 1 din București au intrat pe mâna artiștilor de street art, care au înfrumusețat pereții exteriori ai clădirilor prin picturi ce au legătură cu educația.

Pornind de la numele proiectului “Educație prin artă”, artiștii au pus în scenă picturi vesele și semnificative pentru școlari și liceeni. Mai precis, deși diferite, fiecare desen reprezintă “evoluția și conexiunea umană”.

Astfel, de la picturi cu scriitori (Alexandru Vlahuță și Goethe), cărți, până la imagini despre legăturile dintre oameni, elevii din Colegiul Tehnic Grivița, Colegiul Goethe, Liceul Al. Vlahuță, Școala Gimnazială nr. 192 și Școala Gimnazială nr. 175 se bucură de imagini colorate care le stimulează creativitatea chiar de la intrarea în școală.

Organizat de Primăria Sectorului 1 a Municipiului București prin Centrul Cultural al Sectorului 1 și Asociația pentru Educație, Dezvoltare și Implicarea Tineretului (EDIT), proiectul “Educație prin Artă” a reușit să unească artiștii stradali cu instituțiile publice pentru înfrumusețarea a cinci locuri în care se pun bazele educației viitoarei generații.

Continue Reading

Trending