Connect with us

Tehnologie

Trei proiecte noi de arhitectură vor prinde viață în Dumbrava Vlăsiei

Published

on

După ce a dat startul unei dezvoltări rezidențiale unice pe piața din România și a propus deja câteva proiecte concept de case semnate de unele dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din țară, Dumbrava Vlăsiei anunță trei noi proiecte curajoase.

Fiecare dintre cele trei noutăți reprezintă o premieră pentru Dumbravă și totodată o viziune specială în ceea ce privește spațiul de locuit. Arh. Dorin Ștefan, unul dintre cei mai renumiți specialiști din România, își va pune semnătura pe un proiect de două case cuplate – Casa DSBA. Tinerii arhitecți Lucian Bugnariu și Diana Bugnariu de la Studio 1408 au acceptat să creeze prima casă care se va construi pe colț de stradă, o provocare în Dumbravă, ca urmare a reglementărilor urbanistice – Casa Studio 1408. Iar Cosmin Georgescu, Cristian Beșliu, Laura Cristea, Cosmin Gălățianu și Horia Munteanu sunt tinerii arhitecți a căror viziune despre Grădina cu Camere va prinde contur în Dumbrava Vlăsiei, ca proiect câștigător al concursului de arhitectură Imagine care s-a încheiat în luna mai a acestui an.

 

Casa DSBA – un duplex plin de culoare, acoperit de cupru

„Consecvent gândului meu despre arhitectură, încerc și mă încearcă o abordare între universal și local, între un semn al timpului pe care-l parcurgem, de fiecare dată „acum”, și „aici”, adică un tribut plătit locului, timp prezent și loc fără timp. Pentru Dumbrava Vlăsiei, am gândit o casă modernă: beton, sticlă, culoare, „funcțională”, living-room total, bucătărie deschisă, scară deschisă, lumină multă și un înveliș recitind vernacularul – urme ale unui acoperiș dominant, „goluri împușcate” în zidărie, o separare sus-jos pe linia orizontului, un dormitor matrimonial venind din „piano nobile”. Pe ansamblu materiale vii: tabla de cupru naturală care în decursul anilor va căpăta culori diferite, tencuieli care respiră, vegetația care inundă casa și diverse: lemn, beton aparent, acoperiri în epoxy, sticlă, un mixt, un hibrid dar și o împăcare”, spune Dorin Ștefan despre proiectul dezvoltat pentru Dumbrava Vlăsiei. (https://dumbravavlasiei.ro/proiecte/casa-dsba)

 

Casa Studio 1408 – o casă pe colț, cu două fațade principale

O premieră pentru Dumbrava Vlăsiei, casa imaginată de Studio 1408 se deschide către natură și comunitate, fiind amplasată pe colț, cu două laturi principale, expuse către trecători, o construcție ce comunică activ cu contextul său. „Către stradă, un perete compozițional lung din cărămidă aparentă materializează nevoia de intimitate a vieții de familie, însă permite vederea din interior către peisaj prin intermediul traforului, care permite pătrunderea luminii naturale și formează diferite efecte spectaculoase în funcție de poziția soarelui. Parterul construcției, ocupat de spațiile de zi, este deschis către diferite grădini private și semi-private și către o terasă acoperită, protejată. Prin compoziția arhitecturală, materiale, viziune, Casa Studio1408 introduce un stil de viață, sensibil, într-o relație echilibrată și necesară cu natura, amplificând toate momentele zilei în contextul scenografic al anotimpurilor din această dumbravă minunată”, sunt de părere Lucian Bugnariu și Diana Bugnariu. (https://dumbravavlasiei.ro/proiecte/casa-studio-1408)

 

Grădina cu camere” – o casă de concurs

Cel de-al treilea proiect nou este și câștigătorul concursului de arhitectură Imagine Dumbrava Vlăsiei. Ales de juriul concursului, fiind totodată și preferatul publicului, proiectul propus de o echipă de tineri arhitecți atrage atenția printr-o viziune curajoasă. „Am hotărât destul de repede să păstrăm, ca preexistență și precedență, locul gol, grădina, elementul care a devenit pivotul întregului proiect. I-am spus „Grădina cu camere” pentru că grădina și camera reprezintă, în mod fundamental, însăși locuirea la curte. În situația dată, casa își strânge camerele laolaltă eliberând două circumstanțe ale pământului pe care se așează: curtea de primire, o piațetă minerală deschisă și incinta, o grădină împrejmuită cu gard viu.

Astfel, locuința devine secvența intermediară între cele două și se raportează la propria-i logică interioară, o aglutinare densă de încăperi în proximitatea grădinii, un cumul de camere într-un sistem cartezian dens cu legături labirintice – dormitoarele cu dependințele lor sau spațiile tehnice, lăsând în afară camerele nobile ale casei: locul de luat masa și bucătăria, recuperate de grădină și livingul decuplat de la teren și așezat deasupra (piano nobile)”, spun Cosmin Georgescu, Cristian Beșliu, Laura Cristea, Cosmin Gălățianu și Horia Munteanu. (https://dumbravavlasiei.ro/proiecte/gradina-cu-camere)

 

În acest moment în Dumbrava Vlăsiei se află în execuție case de design semnate de importante birouri de arhitectură din București – Casa ADNBA, Casa SYAA, Casa ENE+ENE, Casa TEACĂ, Casa ADNBA S, Casa Studio 1408, Grădina cu camere, Casa DSBA.

Tehnologie

Huawei a atins pragul de 10 milioane de terminale HUAWEI P20

Published

on

Huawei, lider în tehnologie și inovație la nivel global, a stabilit un nou record în materie de vânzări. În numai cinci luni de la momentul lansării, compania a vândut 10 milioane de terminale HUAWEI P20 și P20 Pro.

„Suntem extrem de încântați că tehnologia inovatoare pusă la dispoziție de Huawei consumatorilor, prin intermediul celor mai recente flagship-uri pe care le-am lansat, a fost adoptată extrem de rapid de iubitorii de tehnologie de pe întreg globul. Pragul de 10 milioane de terminale vândute setează un nou standard pentru noi și ne conferă încredere că misiunea Huawei – de a face cele mai moderne tehnologii cât mai accesibile pentru publicul larg – trebuie să continue în același spirit inovator ca până acum”, a declarat Kevin Ho, Președinte al diviziei de telefoane din cadrul Huawei Consumer Business Group.

Pentru Huawei, atingerea acestui prag important vine să confirme încrederea pe care consumatorii o au în brandul Huawei, dar și în tehnologiile inovatoare integrate de companie în produsele sale.

HUAWEI P20 Pro și HUAWEI P20 au fost primele două dispozitive mobile care au primit un scor format din trei cifre din partea DxOMark, standardul industriei în ce privește măsurătorile și evaluările calității imaginii camerei foto și a obiectivelor. Chiar și acum, HUAWEI P20 Pro conduce clasamentul DxOMark Mobile, cu un scor de 109 puncte. Integrând sistemul de camere foto Leica, inteligența artificială și capacitatea de a reda imagini extraordinare în condiții de iluminare redusă, smarphone-urile seriei HUAWEI P20 fac fotografia profesională accesibilă oricui. În plus, de la lansarea versiunilor Twilight și Pink Gold ale HUAWEI P20, Huawei a creat o nouă tendință în designul telefoanelor mobile și a inspirat mulți alți producători să-și lanseze produsele într-o varietate mai mare de culori.

În plus, la începutul lunii trecute, Asociația Europeană pentru Imagine și Sunet a desemnat HUAWEI P20 Pro „Cel mai bun smartphone în 2018-2019”, catalogând terminalul drept „cel mai avansat smartphone de până acum și un deschizător de drumuri în domeniul fotografiei realizate cu ajutorul telefonului mobil”.

Continue Reading

Educatie

Asociația Nație Prin Educație se implică în Săptămâna Europeană a Roboticii 2018

Published

on

Săptămâna Europeană a Roboticii se va desfăşura anul acesta în Romania în cadrul unui parteneriat format din mai multe organizații din domeniul roboticii şi al educației STEM, printre care și Asociația Nație Prin Educație, fondată de Dana Războiu.

Nație Prin Educație dezvoltă în acest moment cel mai important program de robotică și educație STEM pentru elevii de liceu din România – BRD FIRST Tech Challenge Romania și susține această inițiativă europeană.

Nație Prin Educație împreună cu Asociația pentru educație STEM creativă vor organiza în cadrul Săptămânii Europene a Roboticii evenimente comune între echipele de robotică FIRST Tech Challenge si FIRST Lego League , evenimente ce au drept scop promovarea roboticii şi a educatiei STEM către publicul larg.

Săptămâna Europeană a Roboticii a fost organizată pentru prima dată la nivel național în România în 2017, la prima sa participare de anvergură țara noastră reușind să ocupe locul al treilea ca număr de evenimente organizate, la nivel european (prezentare video evenimente 2017).

Anul acesta, mai mulți actori-rețea din rândul societății civile, ce activează fie în domeniul roboticii, fie în domeniul STEAM, își unesc forțele pentru a transmite un semnal unitar și puternic: România are resurse umane calificate şi o comunitate pasionată și implicată în multe inițiative în domeniul roboticii. Organizațiile participante în Saptămâna Roboticii sunt: Asociația E-Civis, Fondul Științescu, Nație Prin Educație, ECDL ROMANIA, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Asociația pentru educație STEM creativă, Robochallenge, Asociatia Banat IT, Rețeaua CoderDojo România, Asociația Techsoup și Inițiativa națională Code Kids. Organizațiile partenere vor susține evenimente de robotică şi educație STEAM în cadrul Săptămânii Roboticii, vor promova inițiativa în cadrul rețelelor cu care lucrează și vor încuraja cât mai multe grupuri să organizeze evenimente dedicate roboticii în luna noiembrie. Organizațiile partenere lansează un îndemn, pe această cale, și altor ONG-uri, grupuri de inițiativă, companii și instituții de învățământ să se alăture inițiativei.

Organizațiile partenere în cadrul acestei inițiative doresc să transmită un mesaj important și la nivel național: este nevoie de un efort concentrat și unitar în direcția pregătirii tinerilor din România pentru viitoarea piață a muncii și este nevoie de sprijinul tuturor actorilor, autorități centrale și locale, companii, instituții de învățământ, ONG-uri, grupuri de inițiative pentru a ajunge la acest deziderat.

Săptămana Europeană a Roboticii este o inițiativă ce se desfășoară în luna noiembrie a fiecărui an. Aceasta a fost lansată în anul 2011 de EUrobotics, o reţea de organizatii la nivel european a cărei misiune este să colaboreze cu Comisia Europeană pentru a dezvolta şi implementa o strategie pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare în domeniul roboticii.

Continue Reading

Tehnologie

Prima aplicație de învățare a limbajului semnelor din România

Published

on

Proiectul în valoare totală de 218.715 RON, din care 85% a fost acoperită din finanțarea Fundației Orange, prin fondul de finanțare Lumea prin Culoare și Sunet, a fost dezvoltat de Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual (ANIALMG). Aplicația promovează și dezvoltă limbajul mimico-gestual în rândul tuturor celor interesați, dar și serviciile de interpretariat.

 

În România sunt 23.000 adulți și 2.000 de copii cu deficiențe de auz, însă aplicația poate fi folosită de către oricine este interesat să învețe limbajul semnelor. Este disponibilă gratuit în Google Play și App Store și este utilă în primul rând persoanelor cu deficiențe de auz, dar și persoanelor din instituțiile de învățământ special sau familiilor ori prietenilor care doresc să-și îmbunătățească vocabularul și expresiile în limbajul mimico – gestual. Utilizarea acesteia a fost promovată în 10 instituții și școli speciale din Cluj Napoca, București, Timișoara, Iași, Alba Iulia, Craiova, Buzău și Vicovu de Sus, județul Suceava și, pentru a putea fi folosită în mod curent în activitățile școlare și extrașcolare, instituțiile au fost dotate cu 54 tablete care vin în sprijinul celor peste 400 de persoane cu deficiențe, voluntari și cadre didactice.

 

Aplicația dlmgLSR este o continuare a proiectului în parteneriat cu Fundația Orange, prin care s-au dezvoltat două site-uri www.dlmg.ro și www.ailg.ro, care conțin un dicționar cu descrierea a 6.000 semne și expresii video, precum și o colecție de povești interpretate în limba semnelor.

 

„Vedem o nevoie reală, mai ales în viața copiilor cu deficiențe de auz, să-și manifeste emoțiile, curiozitatea intelectuală și talentul artistic, dar în limba proprie, cea a semnelor. De aceea am ales să construim prin această aplicație o punte de comunicare între oamenii cu deficiențe de auz și vorbire și cei din jurul lor, pentru o implicare mai activă a primilor în viața comunității” a declarat Rodica Bogdan, manager al proiectului „Aplicație în limba semnelor – dlmgLSR”

 

„Aplicația dlmgLSR, împreună cu platformele cu dicționarul și poveștile interpretate în limba semnelor, contribuie la îmbunătățirea integrării persoanelor cu dizabilități și oferă persoanelor fără dizabilități posibilitatea să învețe ușor acest limbaj, astfel încât să poată interacționa în limbaj mimico-gestual, să îi poată înțelege mai bine pe surzi și chiar să devină ambasadori ai nediscriminării și integrării acestora.”, a declarat Amalia Fodor, Director Executiv al Fundației Orange.

 

„Eu știu deja limbajul mimico-gestual și, chiar dacă îl folosesc în fiecare zi, aplicația mi-a îmbogățit vocabularul cu mai multe cuvinte și expresii noi. Mă bucur că sunt și oameni care pot să audă și să vorbească, dar totuși vor să învețe limba noastră și să ne înțeleagă mai bine, atunci când încercăm să comunicăm cu ei.”, a explicat Sara Rebeca Sabău, una dintre persoanele cu deficiențe de auz care a utilizat deja aplicația.

Continue Reading

Trending