Connect with us

Tehnologie

Trei proiecte noi de arhitectură vor prinde viață în Dumbrava Vlăsiei

Published

on

După ce a dat startul unei dezvoltări rezidențiale unice pe piața din România și a propus deja câteva proiecte concept de case semnate de unele dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din țară, Dumbrava Vlăsiei anunță trei noi proiecte curajoase.

Fiecare dintre cele trei noutăți reprezintă o premieră pentru Dumbravă și totodată o viziune specială în ceea ce privește spațiul de locuit. Arh. Dorin Ștefan, unul dintre cei mai renumiți specialiști din România, își va pune semnătura pe un proiect de două case cuplate – Casa DSBA. Tinerii arhitecți Lucian Bugnariu și Diana Bugnariu de la Studio 1408 au acceptat să creeze prima casă care se va construi pe colț de stradă, o provocare în Dumbravă, ca urmare a reglementărilor urbanistice – Casa Studio 1408. Iar Cosmin Georgescu, Cristian Beșliu, Laura Cristea, Cosmin Gălățianu și Horia Munteanu sunt tinerii arhitecți a căror viziune despre Grădina cu Camere va prinde contur în Dumbrava Vlăsiei, ca proiect câștigător al concursului de arhitectură Imagine care s-a încheiat în luna mai a acestui an.

 

Casa DSBA – un duplex plin de culoare, acoperit de cupru

„Consecvent gândului meu despre arhitectură, încerc și mă încearcă o abordare între universal și local, între un semn al timpului pe care-l parcurgem, de fiecare dată „acum”, și „aici”, adică un tribut plătit locului, timp prezent și loc fără timp. Pentru Dumbrava Vlăsiei, am gândit o casă modernă: beton, sticlă, culoare, „funcțională”, living-room total, bucătărie deschisă, scară deschisă, lumină multă și un înveliș recitind vernacularul – urme ale unui acoperiș dominant, „goluri împușcate” în zidărie, o separare sus-jos pe linia orizontului, un dormitor matrimonial venind din „piano nobile”. Pe ansamblu materiale vii: tabla de cupru naturală care în decursul anilor va căpăta culori diferite, tencuieli care respiră, vegetația care inundă casa și diverse: lemn, beton aparent, acoperiri în epoxy, sticlă, un mixt, un hibrid dar și o împăcare”, spune Dorin Ștefan despre proiectul dezvoltat pentru Dumbrava Vlăsiei. (https://dumbravavlasiei.ro/proiecte/casa-dsba)

 

Casa Studio 1408 – o casă pe colț, cu două fațade principale

O premieră pentru Dumbrava Vlăsiei, casa imaginată de Studio 1408 se deschide către natură și comunitate, fiind amplasată pe colț, cu două laturi principale, expuse către trecători, o construcție ce comunică activ cu contextul său. „Către stradă, un perete compozițional lung din cărămidă aparentă materializează nevoia de intimitate a vieții de familie, însă permite vederea din interior către peisaj prin intermediul traforului, care permite pătrunderea luminii naturale și formează diferite efecte spectaculoase în funcție de poziția soarelui. Parterul construcției, ocupat de spațiile de zi, este deschis către diferite grădini private și semi-private și către o terasă acoperită, protejată. Prin compoziția arhitecturală, materiale, viziune, Casa Studio1408 introduce un stil de viață, sensibil, într-o relație echilibrată și necesară cu natura, amplificând toate momentele zilei în contextul scenografic al anotimpurilor din această dumbravă minunată”, sunt de părere Lucian Bugnariu și Diana Bugnariu. (https://dumbravavlasiei.ro/proiecte/casa-studio-1408)

 

Grădina cu camere” – o casă de concurs

Cel de-al treilea proiect nou este și câștigătorul concursului de arhitectură Imagine Dumbrava Vlăsiei. Ales de juriul concursului, fiind totodată și preferatul publicului, proiectul propus de o echipă de tineri arhitecți atrage atenția printr-o viziune curajoasă. „Am hotărât destul de repede să păstrăm, ca preexistență și precedență, locul gol, grădina, elementul care a devenit pivotul întregului proiect. I-am spus „Grădina cu camere” pentru că grădina și camera reprezintă, în mod fundamental, însăși locuirea la curte. În situația dată, casa își strânge camerele laolaltă eliberând două circumstanțe ale pământului pe care se așează: curtea de primire, o piațetă minerală deschisă și incinta, o grădină împrejmuită cu gard viu.

Astfel, locuința devine secvența intermediară între cele două și se raportează la propria-i logică interioară, o aglutinare densă de încăperi în proximitatea grădinii, un cumul de camere într-un sistem cartezian dens cu legături labirintice – dormitoarele cu dependințele lor sau spațiile tehnice, lăsând în afară camerele nobile ale casei: locul de luat masa și bucătăria, recuperate de grădină și livingul decuplat de la teren și așezat deasupra (piano nobile)”, spun Cosmin Georgescu, Cristian Beșliu, Laura Cristea, Cosmin Gălățianu și Horia Munteanu. (https://dumbravavlasiei.ro/proiecte/gradina-cu-camere)

 

În acest moment în Dumbrava Vlăsiei se află în execuție case de design semnate de importante birouri de arhitectură din București – Casa ADNBA, Casa SYAA, Casa ENE+ENE, Casa TEACĂ, Casa ADNBA S, Casa Studio 1408, Grădina cu camere, Casa DSBA.

Tehnologie

Prima aplicație de învățare a limbajului semnelor din România

Published

on

Proiectul în valoare totală de 218.715 RON, din care 85% a fost acoperită din finanțarea Fundației Orange, prin fondul de finanțare Lumea prin Culoare și Sunet, a fost dezvoltat de Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual (ANIALMG). Aplicația promovează și dezvoltă limbajul mimico-gestual în rândul tuturor celor interesați, dar și serviciile de interpretariat.

 

În România sunt 23.000 adulți și 2.000 de copii cu deficiențe de auz, însă aplicația poate fi folosită de către oricine este interesat să învețe limbajul semnelor. Este disponibilă gratuit în Google Play și App Store și este utilă în primul rând persoanelor cu deficiențe de auz, dar și persoanelor din instituțiile de învățământ special sau familiilor ori prietenilor care doresc să-și îmbunătățească vocabularul și expresiile în limbajul mimico – gestual. Utilizarea acesteia a fost promovată în 10 instituții și școli speciale din Cluj Napoca, București, Timișoara, Iași, Alba Iulia, Craiova, Buzău și Vicovu de Sus, județul Suceava și, pentru a putea fi folosită în mod curent în activitățile școlare și extrașcolare, instituțiile au fost dotate cu 54 tablete care vin în sprijinul celor peste 400 de persoane cu deficiențe, voluntari și cadre didactice.

 

Aplicația dlmgLSR este o continuare a proiectului în parteneriat cu Fundația Orange, prin care s-au dezvoltat două site-uri www.dlmg.ro și www.ailg.ro, care conțin un dicționar cu descrierea a 6.000 semne și expresii video, precum și o colecție de povești interpretate în limba semnelor.

 

„Vedem o nevoie reală, mai ales în viața copiilor cu deficiențe de auz, să-și manifeste emoțiile, curiozitatea intelectuală și talentul artistic, dar în limba proprie, cea a semnelor. De aceea am ales să construim prin această aplicație o punte de comunicare între oamenii cu deficiențe de auz și vorbire și cei din jurul lor, pentru o implicare mai activă a primilor în viața comunității” a declarat Rodica Bogdan, manager al proiectului „Aplicație în limba semnelor – dlmgLSR”

 

„Aplicația dlmgLSR, împreună cu platformele cu dicționarul și poveștile interpretate în limba semnelor, contribuie la îmbunătățirea integrării persoanelor cu dizabilități și oferă persoanelor fără dizabilități posibilitatea să învețe ușor acest limbaj, astfel încât să poată interacționa în limbaj mimico-gestual, să îi poată înțelege mai bine pe surzi și chiar să devină ambasadori ai nediscriminării și integrării acestora.”, a declarat Amalia Fodor, Director Executiv al Fundației Orange.

 

„Eu știu deja limbajul mimico-gestual și, chiar dacă îl folosesc în fiecare zi, aplicația mi-a îmbogățit vocabularul cu mai multe cuvinte și expresii noi. Mă bucur că sunt și oameni care pot să audă și să vorbească, dar totuși vor să învețe limba noastră și să ne înțeleagă mai bine, atunci când încercăm să comunicăm cu ei.”, a explicat Sara Rebeca Sabău, una dintre persoanele cu deficiențe de auz care a utilizat deja aplicația.

Continue Reading

Trending