Connect with us

Evenimente

Pentru pasionați: Noaptea Cercetătorilor la Antipa

Published

on

Cum vedem noi un cercetător? Cu ochelari mari, bineînțeles, cu părul alb, vâlvoi de la atâta știință, puțin aiurit și cu care vorbești greu, căci numai el înțelege ce spune, cu fraze complicate și cuvinte imposibil de pronunțat.

 

Ei, bine, nu este așa, iar cercetătorii de la Muzeul Antipa vă dezvăluie din tainele lor, iar ceea ce fac în laboratoare va fi descris pe înțelesul tuturor. Astfel, cu ajutorul spirtului, al sării de masă și al detergentului de vase se va putea extrage ADN. Cine dorește va putea avea brățări din mărgele, cu secvența ADN a animalului favorit. Dacă nu ați auzit de microscopul electronic, îl puteți descoperi acum. Acesta redă detalii invizibile ale specimenelor analizate la un microscop optic obișnuit. Poate nu bănuim, dar nu suntem singuri în propria casă, iar cercetătorii ne vor arăta cu ce fel de viețuitoare împărțim locuința. Acestea sunt doar câteva dintre activitățile pe care le puteți descoperi vizitându-ne.

 

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” își deschide și în acest an porțile laboratoarelor de cercetare și îi invită pe toți cei pasionați de știință la Noaptea Cercetătorilor 2019. Evenimentul va avea loc vineri, 27 septembrie 2019, între orele 17:00 și 22:00 (la ora 21:00 intră ultimul vizitator), la sediul din Șoseaua Kiseleff nr. 1.

Cu ocazia Nopții Cercetătorilor, muzeul va avea un program special de vizitare vineri, 27 septembrie 2019, fiind deschis între orele 10:00 – 15:00 (ultimul vizitator va putea intra la ora 14:00).

 

Pentru o seară, Muzeul va deveni laboratorul tuturor, vor fi mese la care cercetătorii își vor etala microscoape, colecții, planșe și vor sta de vorbă cu vizitatorii.

Mai jos aveți programul detaliat:

 

 1. Savanți în bucătărie

Coordonatori: Drd. Alexandra Florina Popa, Dr. Andrei Ștefan, Ana Alexandra Stratan

 

Să extragi ADN nu este chiar așa de complicat precum pare la prima vedere. Folosind principii științifice, putem utiliza până și cele mai comune substanțe și ustensile din bucătărie pentru acest experiment! Așadar, în această seară ne vom transforma din bucătari, în cercetători! Vom extrage ADN din fructele destinate unei gustoase salate, utilizând substanțe la îndemâna oricui prin casă precum spirtul, sarea de masă și detergentul de vase.

 

 1. Bijuterii moleculare

Coordonatori: Dr. Ana-Maria Krapal, Drd. Andreea-Maria Brezeanu, Ana Grigoriu

 

În această seară vă vom arăta cum puteți avea animalul preferat întotdeauna alături de voi! Bazându-ne pe principiile geneticii moleculare, vom realiza împreună brățări cu secvența ADN a animalului favorit. Nu vă speriați, nu este chiar atât de dificil! Specialiștii și voluntarii muzeului vă vor arăta care este secretul aranjării mărgelelor colorate corespunzător nucleotidelor din structura unică a ADN.

 

 1. Fascinanta lume a detaliilor: universul microscopiei electronice

Coordonatori: Dr. Rozalia Motoc, Maxim Bîlcu

 

Detaliile fac diferența! Probabil ați auzit de multe ori această sintagmă, însă acum a venit momentul să vă convingeți de acest lucru, observând fascinanta lume a detaliilor revelate cu ajutorul microscopului electronic. Microscopia electronică de scanare (SEM) folosește electroni pentru a vizualiza exemplarele minuscule sau suprafețele probelor. Cu ajutorul acestei tehnici, cercetătorii pot să analizeze și să fotografieze specimenele la rezoluție ultra-înaltă, obținând detalii spectaculoase care nu pot fi văzute cu ochiul liber și nici măcar la un microscop optic.

Preparatele biologice pregătite pentru microscopul electronic dezvăluie un univers fascinant, o față ascunsă a naturii. Diversitatea spectaculoasă a grăuncioarelor de polen, a aripilor insectelor, a ouălor de fluturi, a diatomeelor, precum și a altor viețuitoare minuscule sunt o încântare estetică, dar și un imbold important pentru observarea microstructurilor picioarelor și aripilor, ochilor, organelor de simț și părților bucale. Vă așteptăm să descoperiți o lume nouă, o parte ascunsă a naturii, studiind lumea vie în cele mai mici detalii!

 

 1. Oaspeți nepoftiți la noi în casă

Coordonatori: Dr. Elena Iulia Iorgu, Dr. Oana Paula Popa

 

Trăim astăzi înconjurați de tot ceea ce înseamnă confortul civilizației actuale. Cu toate acestea, nu suntem singuri în casa noastră! În ciuda tehnologiei de ultimă oră, a utilizării materialelor și a substanțelor chimice de ultimă generație, avem parte de un aflux constant de oaspeți nepoftiți, împreună cu care, vrând-nevrând, împărțim primitoarea noastră locuință.

Chiar dacă facem abstracție de animalele pe care le îngrijim în locuințe, fauna caselor noastre este deosebit de bogată și variată. Încă din vremuri preistorice, de când oamenii au început să construiască adăposturi, să gătească, să depoziteze alimente etc., casele au devenit gazde pentru diverse viețuitoare oportuniste care s-au adaptat foarte bine la acest stil de viață. Vă așteptăm pe 27 septembrie la Noaptea Cercetătorilor la Muzeul Antipa, să aflați de ce nu suntem niciodată singuri acasă.

 

 1. Cum să organizezi o colecție de insecte

Coordonator: Dr. Melanya Stan

 

De la colectarea din natură a insectelor până la organizarea unei colecții științifice de entomologie este cale lungă. Mai întâi, trebuie respectate reguli de conservare corespunzătoare în teren, apoi este nevoie de tehnică și îndemânare pentru ca insectele să fie preparate și etichetate. Dar, nu este de ajuns, deoarece este nevoie de cunoașterea/identificarea materialului colectat pentru a fi ordonat științific, activitate care revine entomologului. Astfel, cei interesați de acest subiect vor avea ocazia să vadă etapele organizării unei colecții de insecte, dacă vor fi prezenți la Muzeul Antipa.

 

 1. Taxidermia și colecțiile de științe ale naturii

Coordonator: Radu Pană

 

Laboratorul de Restaurare – Taxidermie are un rol important în conservarea curativă și restaurarea unor bunuri de importanță științifică, deoarece timpul își pune amprenta asupra unor exponate, așa cum sunt cele care au depășit de mult vârsta de o sută de ani. Dar tot aici, prin tehnici speciale se obțin piese naturalizat-montate, balguri, schelete, cranii, blănuri, piei, pielicele care îmbogățesc colecțiile de științele naturii păstrate în depozite amenajate special. Puteți afla mai multe despre ce înseamnă taxidermia vizitându-ne în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor.

 

 1. Uite cu ce se hrănesc!

Coordonator: Andreea-Cătălina Drăghici

 

Dintre coleoptere (gândaci), scarabeidele sunt cunoscute adesea sub denumirea de cărăbuși, ilene sau gândaci de bălegar; acestea au un regim trofic foarte variat și interesant. Despre rolul lor în natură și calitatea de coprofag, polenizator, necrofag, fungivor, fitofag puteți afla dacă ne vizitați în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor.

 

 1. Șerpii, ucigași cu sânge rece sau aliați nevăzuți?

Coordonator: Dr. Tiberiu Sahlean

 

Șerpii reprezintă una dintre cele mai puțin cunoscute grupe de animale, acest lucru fiind datorat în parte și prejudecăților existente în jurul lor. În același timp, șerpii sunt verigi foarte importante în ecosistem, fiind printre principalii consumatori ai rozătoarelor, limitând astfel transmiterea unor boli letale către om (cum ar fi ciuma, febra hemoragică, febra tifoidă); mai mult, șerpii veninoși reprezintă adevărate bioreactoare al căror potențial abia am început să îl descifrăm, veninul lor fiind folosit până în prezent în medicamente pentru persoanele cu probleme cardiace și pentru tratarea durerii. Vizitatorii de la Noaptea Cercetătorilor pot afla care sunt speciile de șerpi din România şi unde trăiesc acestea, care specii sunt veninoase și ce măsuri de protecție putem folosi atunci când ne aflăm în preajma lor.

 

 1. Poveștile de succes ale unor „frumuseți” sinistre – paraziții păsărilor

Coordonatori: Dr. Costică Adam, Dr. Cristina Constantinescu, Angel Irimia

 

Cu certitudine că nu ne gândim la adjective precum „drăgălași”, „frumoși”, „pufoși” sau „scumpi” atunci când vorbim despre paraziți. Și chiar dacă unii (aproape toți) sunt considerați „scârboși” și „murdari”, „răi” sau „dăunători”, cu răbdare și curiozitatea de a le afla poveștile, vom descoperi că paraziții sunt perfect creați pentru supraviețuirea în condiții extreme.

„Perseverența”, „rezistența” și „adaptabilitatea” au făcut ca multe specii de paraziți să aleagă drept gazdă, păsările. După milioane de ani de evoluție, multe specii de viermi, acarieni și insecte au dezvoltat o gamă extrem de variată de adaptări la traiul ca parazit, fie pe pielea și penele păsărilor, fie în interiorul corpului acestora, în toate organele. Succesul paraziților este atât de mare, încât astăzi toate speciile de păsări studiate au paraziți, iar numărul speciilor de paraziți este atât de mare, încât cercetătorii încă nu au descoperit toate speciile.

Vino să afli cum arată acarienii și păduchii din penajul păsărilor, de ce nu sunt luați de curenții de aer în timpul zborului și cu ce se hrănesc aceștia pe corpul gazdei lor. Află cum reușește un vierme să treacă din corpul unei păsări în corpul unui melc, apoi într-un mormoloc, ca într-un final să ajungă în corpul altei păsări și de ce face el această „călătorie”. Află povestea unei berze ce avea în corp peste 700 de viermi și cum a ajuns un cormoran să „găzduiască” aproape 10 specii de paraziți. Și poate aflăm împreună oare de ce unele păsări sălbatice nu au nici un parazit, chiar dacă nu le deparazitează nimeni.

 

În plus, colegii noștri din proiectul HsciRo te invită în Parcul Tineretului să pășești și în lumea fizicii, prin experimente și demonstrații inedite din domeniul fizicii de la nivelul nucleului și atomilor la cel al materialelor, laserilor, plasmei și radiației, a atmosferei, Pământului și spațiului! Găsești mai multe detalii despre activitățile lor pe http://noapteacercetatorilor.ro.

 

Participarea la Noaptea Cercetătorilor este gratuită!

 

Cultura

Expoziția „Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor” la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi

Published

on

Miercuri, 6 noiembrie 2019, de la ora 13.00, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi vă invită la vernisajul expoziţiei itinerante „Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor”, care va avea loc  pe Str. Regiment 11 – Siret nr. 6A, Galați.

Expoziția, care a putut fi admirată la Muzeul Antipa și la Muzeul Olteniei Craiova, dezvăluie publicului gălățean amintiri despre personalități marcante ale zoologiei românești din ultima sută de ani: Dimitrie Voinov, Radu Codreanu, Mihai Băcescu, Nicolae Botnariuc precum și Petre Mihai Bănărescu.

Structurată în cinci secțiuni, expoziția elogiază realizările științifice ale savanților prin expunerea de imagini inedite din viața acestora, de informații din biografia lor, de documente, cărți sau alte lucrări importante publicate de către aceștia, precum și a unor obiecte care au aparținut celor cinci personalități.

„Un veac de zoologie în România. Amintiri despre viitor” va fi deschisă pentru vizitare la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi până pe 29 februarie 2020 (program 09.00 – 17.00).

 

Sponsor principal: MOL România

Sponsor: Hotspot Educațional BRD

Parteneri: Fish’n Bricks, Adevărul, Adevărul de weekend, Historia, Historia special

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Centruldepresa.ro, HotNews.ro, National Geographic Romania, agendacopiilor.wordpress.com.

Detalii: www.antipa.ro

 

Continue Reading

Evenimente

fARAD continuă în Bucuresti, la UrbanEye 

Published

on

Arad/București, 4 noiembrie 2019 – Patru dintre cele 17 filme documentare prezentate la fARAD în acest an vor fi proiectate și în Capitală, în parteneriat cu festivalul UrbanEye, Revista Zeppelin și Centrul Cultural Expo Arte.

 

Caravana documentarelor fARAD continuă. Proiecția „Monrovia, Indiana” de Frederick Wiseman a fost deja la Cinemateca TIFF, la Cluj, iar alte câteva titluri ajung la București, în cadrul Festivalului UrbanEye, propunând nu doar proiecții de film, ci și o invitație la dialog.

 

Cea de-a șasea ediție UrbanEye Film Festival se desfășoară între 6 și 10 noiembrie, având în prim plan filme și evenimente care aduc în discuție relația dintre oraș și natură. fARAD, în acest an, a inclus filme sub genericul „Harta si Teritoriile”, seria fiind curatoriată de noul director artistic al festivalului, Dimitris Kerkinos.

 

„Orașele și teritoriile sunt organisme vii care ne influențează în mod direct. Habitatul creează mentalități, valori, viziuni asupra lumii. Formează oamenii diferit. Selecția din acest an a avut în vedere documentare care se concentrează pe tematica spațiului și care arată diferitele aspecte ale vieții urbane în lume”, a declarat Dimitris Kerkinos.

 

Așadar, joi, 7 noiembrie, de la ora 19.00, la ARCUB, va avea loc proiecția filmului „Lumea de la picioarele tale” de Jeremy Workman: invitația de a descoperi la pas străzile New York-ului alături de protagonistul Matt Green.

 

Vineri, 8 noiembrie, ora 19.00, tot la ARCUB, în prefața filmului „Havana, de la înălțime” de Pedro Ruiz, propunem o conversație despre Orașul ca personaj de cinema, între regizorul Paul Negoescu, directorul de imagine Tudor Mircea și arhitectul Ștefan Ghenciulescu (Zeppelin), moderată de Corina Șuteu, președintele fARAD. Conversația va fi urmată de unul dintre hiturile fARAD din acest an – un documentar dedicat Havanei, văzută prin poveștile celor care locuiesc în case improvizate pe acoperișurile clădirilor, martori de la înălțime ai unei societăți în continuă schimbare.

 

Duminică, 10 noiembrie, de la ora 15.30, la Cinema Elvire Popesco, fARAD prezintă „Orașul ascuns” de Victor Moreno, o experiență cinematografică imersivă în subteranele Madridului. În aceeași zi, va urma proiecția specială a filmului „Timebox” de Nora Agapi, accesibilizată și persoanelor cu deficiențe de vedere, cu ajutorul Fundației „Cartea Călătoare” (duminică, 10 noiembrie, 19.00, Cinema Elvire Popesco). Un portret intim al tatălui regizoarei, profesorul Ioan-Matei Agapi, care deține o colecție unică de filme și fotografii, documentând aproape 50 de ani din istoria Iașiului.

 

Filmelele fARAD la UrbanEye compun un univers paralel al orașului trăit de locuitori sau explorează spații nevăzute, aflate sub realitatea zgomotoasă a străzilor și trotuarelor.

 

Accesul la proiecțiile de film se face pe baza unui bilet individual sau a unui abonament. Biletul pentru proiecția „Havana, de la înălțime” include și participarea la dialogul „Orașul ca personaj de cinema”. Biletele pot fi achiziționate online prin: https://eventbook.ro/program/urbaneye.

 

Programul integral și informații suplimentare se găsesc la: www.urbaneye.ro și www.farad.ro.

Proiect realizat în parteneriat cu Centrul Cultural Expo Arte, cu sprijinul ARCUB.

 

Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul de film documentar fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Film ETC., în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Asociația Film ETC. (producător general Oana Radu și consultant programare Mihai Chirilov), în parteneriat cu 111 Film (Eugen Lumezianu). Co-fondator: Mona Nicoară. Începând cu ediția 2019 directorul artistic al festivalului este Dimitris Kerkinos. Ediția 2019 a fARAD a fost realizată cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România.

 

Festivalul de Film UrbanEye este un proiect al Asociației ARTA în dialog, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul arhitecturii.

Contact
Carmen Macavei – tel: 0727 734 411, e-mail: carmen@quartzmedia.ro

 

Atașat

 • Comunicatul de presă în format Word
 • Foto 1: fARAD continuă @UrbanEye
 • Foto 2: „Lumea de la picioarele tale” de Jeremy Workman
 • Foto 3: „Havana, de la înălțime” de Pedro Ruiz
 • Foto 4: „Orașul ascuns” de Victor Moreno
 • Foto 5: „Timebox” de Nora Agapi

Continue Reading

Evenimente

Eurosport achiziționează drepturile exclusive de difuzare a turneelor ATP în România

Published

on

 

 • Acordurile multianuale de difuzare a turneelor ATP în România, Cehia, Ungaria și Slovacia consolidează poziția Eurosport de gazdă a tenisului în Europa
 • Eurosport va transmite exclusiv până la 41 de evenimente ATP pe an, inclusiv Nitto ATP Finals și Next Gen ATP Finals pe toate platformele
 • Andrey Stoychev: „Prin completarea acoperirii celor patru turnee de Grand Slam, suntem cu adevărat gazda tenisului în România.”

 

 

Eurosport anunță achiziționarea drepturilor exclusive de difuzare a turneelor ATP în România, Cehia, Ungaria, și Slovacia și devine astfel destinația favorită a fanilor tenisului din Europa.

Acordurile multianuale includ acoperirea a 41 de evenimente din cadrul turneelor ATP și vor debuta în 2020 în România și Ungaria, respectiv în 2021 în Cehia și Slovacia. Astfel, Eurosport își consolidează angajamentul de a deservi comunitățile pasionaților de sport cu cea mai complexă acoperire și conținut pe tot parcursul anului.

 

Eurosport va oferi o acoperire completă a ATP Tour în toate țările vizate, cu nouă evenimente ATP Masters 1000, 13 evenimente ATP 500 și 17 evenimente ATP 250, Nitto ATP Finals, precum și Next Gen ATP Finals, disponibile pe toate platforme Eurosport.

 

Andrey Stoychev, VP for Business Development, Distribution Sports & Commercial for Discovery CEEMCA (CEE, Mediterranean, Central Asia), a declarat: „Prin completarea acoperirii celor patru turnee de Grand Slam, suntem cu adevărat gazda tenisului în România. Suntem entuziasmați să ducem parteneriatul cu ATP la un alt nivel și să deservim fanii locali pe toate platformele Eurosport. Acest lucru confirmă investițiile constante pe care le-am facut în ultimii ani pe piața din România, printre care se numără extinderea drepturilor de difuzare pentru Premier League, lansarea emisiunii Premier League Show, achiziția drepturilor de difuzare a FA Cup Jocurile Olimpice și multe altele care vor fi anunțate în curând. Consider că toate arată angajamentul nostru față de această piață și importanța ei strategică în regiune, din ce în ce mai mare de la an la an.”

 

În 2020, Eurosport va continua să prezinte Australian Open, Roland-Garros și US Open în peste 50 de țări, difuzând fiecare meci de simplu și de dublu de la aceste turnee de Grand Slam în direct și la cerere.

 

Note către editori

Pachetul ATP al Eurosport (România, Cehia, Ungaria și Slovacia) include următoarele turnee (poate suferi modificări):

ATP Masters 1000s (9 evenimente):

BNP Paribas Open: Indian Wells

Miami Open presented by Itau: Miami

Rolex Monte-Carlo Masters: Monte-Carlo

Mutua Madrid Open: Madrid

Internazionali BNL D’Italia: Roma

Rogers Cup: Montreal/Toronto

Western & Southern Open: Cincinnati

Rolex Shanghai Masters: Shanghai

Rolex Paris Masters: Paris

 

Nitto ATP Finals: Londra (2020), Torino (2021, 2022, 2023)

Next Gen ATP Finals: Milano

 

ATP 500s (13 eveniment):

ABN AMRO World Tennis Tournament: Rotterdam

Rio Open presented by Claro: Rio de Janeiro

Abierto Mexicano Telcel presentado por HSBC: Acapulco

Dubai Duty Free Tennis Championships: Dubai

Barcelona Open BancSabadell: Barcelona

Gerry Weber Open: Halle

Fever-Tree Championships: Londra

German Open Tennis Championships: Hamburg

Citi Open: Washington D.C.

China Open: Beijing

Rakuten Japan Open Tennis Championships: Tokyo

Swiss Indoors Basel: Basel

Erste Bank Open 500: Viena

 

ATP 250s (17 evenimente):

 

Tata Open Maharashtra: Pune

Diema Xtra Sofia Open: Sofia

Argentina Open: Buenos Aires

Delray Beach Open by VITACOST.com: Delray Beach

Fayez Sarofim & Co. U.S. Men’s Clay Court Championship: Houston
Gazprom Hungarian Open: Budapesta

Millennium Estoril Open: Estoril

Open Parc Auvergne-Rhone-Alpes Lyon: Lyon

Nature Valley International: Eastbourne

Plava Laguna Croatia Open Umag: Umag

 1. Safra Sarasin Swiss Open Gstaad: Gstaad

Abierto Mexicano de Tenis Mifel presentado por Cinemex: Los Cabos

Winston-Salem Open: Winston Salem

Moselle Open: Metz

Zhuhai Championships: Zhuhai

Chengdu Open: Chengdu

European Open: Antwerp

 

 

Despre Eurosport

Eurosport, destinația pentru sport nr. 1 din Europa, stârnește pasiunea pentru sport a fanilor și îi conectează la cele mai importante evenimente sportive din lume. În calitate de Gazdă a transmisiunilor Jocurilor Olimpice în Europa, Eurosport a oferit experiența supremă a Jocurilor Olimpice de iarnă de la PyeongChang 2018 pentru mai mulți oameni, pe mai multe „ecrane” ca niciodată, prin intermediul canalelor locale Eurosport. În mod clar definite ca fiind Gazdele Ciclismului, ale Tenisului de Mare Șlem și ale Sporturilor de Iarnă, canalele Eurosport – Eurosport 1, Eurosport 2 şi Eurosportnews – au în total 242 de milioane de abonaţi, în 75 de ţări din Europa, zona Asia-Pacific, Africa şi Orientul Mijlociu. Eurosport.com este website-ul de știri de sport nr.1 al Europei, cu o medie de 42 milioane de vizitatori unici pe lună și, împreună cu aplicația Eurosport (disponibilă prin iOS și Android), sunt unicele locuri unde fanii vor putea urmări online Eurosport în orice moment pe mobil sau tabletă. Eurosport Events este divizia specializată în administrarea şi promovarea evenimentelor sportive internaţionale. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi corporate.eurosport.com.

Continue Reading

Trending