Connect with us

Educatie

Dana Războiu a primit Premiul de Excelență al Boardului IAA pentru proiectul „Nație Prin Educație”

Published

on

Dana Războiu a primit marți seară Premiul de Excelență al Boardului IAA pentru proiectul „Nație Prin Educație”, distincție acordată pentru inițierea și susținerea celei mai mari competiții de robotică pentru licee din România, FIRST Tech Challenge Romania. În prezența a peste 150 de profesioniști ai industriei de advertising și comunicare, în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Galei Premiilor de Excelență IAA România au fost acordate 11 premii, recompensând excelența în marketingul și comunicarea autohtonă.

„Sunt foarte fericită pentru premiul acordat de IAA. Noi toți cei implicați în proiect am muncit foarte mult pentru ca această competiție să existe în România. E o contribuție mică, dar importantă pentru modernizarea învățământului. Ne adresăm școlilor de stat din România. Facem ceea ce Ministerul Educației nu face, și anume cursuri de robotică în școală. Programul este mai mult decât un concurs de robotică, este o lecție despre prietenie, colaborare, fairplay”, a declarat Dana Războiu, fondator „Nație Prin Educație”.

Competiția FIRST Tech Challenge Romania stimulează interesul elevilor de liceu pentru tehnologie, robotică și automatizare și a reușit performanța de a aduce laolaltă, în cea de-a doua ediție din acest an, peste 90 de licee care au concurat pentru faza internațională a competiției. Fondată de Dana Războiu, Asociația „Nație Prin Educație” este cea care a implementat în România programul educațional BRD FIRST Tech Challenge, cu licență de la FIRST USA (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), cea mai mare structură ONG din domeniul roboticii și educației STEM, promovând astfel forme inovatoare în educație, prin 2800 de evenimente la nivel mondial.

Anul acesta, cea de-a doua ediție FIRST Tech Challenge Romania a reunit peste 90 de licee, un număr dublu față de anul trecut, semn că în România se conturează o adevărată comunitate pentru tinerii pasionați de tehnologie. Peste 1200 de elevi de liceu, 300 de mentori (profesori și parteneri ai programului) și peste 300 de voluntari din toată țara au fost implicați în acest program educațional aparte, inițiat în România de „Nație Prin Educație”, iar în urma fazei naționale care a avut loc în martie la București, patru echipe au fost desemnate să reprezinte România la Campionatul Mondial ce se va desfășura în perioada 25-28 aprilie la Cobo Center din Detroit, Statele Unite: Technogods din Târgu Jiu, Qube din București, Quantum Robotics din București și XEO din Alba Iulia.

IAA (International Advertising Association) este un parteneriat strategic unic, care apără interesele comune ale tuturor disciplinelor din întregul spectru al comunicărilor de marketing – de la agenţii de publicitate până la companii mass-media, agenţii şi firme de marketing direct, cât şi ale practicanţilor individuali. Prin Gala Premiilor de Excelență, IAA România aduce recunoaștere publică acelor personalități care prin faptele lor au contribuit în mod decisiv la promovarea industriei de marketing și comunicare din România.

Educatie

Biserica de lemn de la Breb (1642), adusă la viaţă!

Published

on

Compania românească Deposib Expert, în calitate de distribuitor oficial al produselor pentru tratarea lemnului Bochemit, a susţinut, împreuna cu Prinţul Charles de Wales, restaurarea acoperisului Bisericii de lemn de la Breb (judeţul Maramureş), lăcaş de cult construit în 1642, cu cel mai vechi turn de biserică din România, cu cea mai veche pictură pe pânză din ţară şi totodată aflat pe lista monumentelor ale Patrimoniului Naţional.

Este de notorietate publică afinitatea Prinţul Charles pentru zona Maramureşului, însă dintre toate peisajele incredibile pe care le oferă acele plaiuri, Alteţa Sa Regala s-a îndrăgostit pe loc de localitatea Breb, achiziţionându-şi aici două case din lemn. După ce a aflat povestea biserii de lemn de la Breb, întristat fiind de starea critică în care se află lăcaşul de cult, Prinţul Charles a a început să se implice pentru a aduce din nou la viaţă acest monument de o valoare incomensurabilă din Patrimoniul României.

Acțiunea de restaurare pentru Biserica de lemn de la Breb a fost posibilă la inițiativa “Ambulanța pentru monumente”, care face parte din acţiunile Asociației Monumentum, organizaţie care intervine pentru a salva clădiri istorice aflate în stare gravă de degradare. Materialele au fost sponsorizate de catre Deposib și Coroana Britanică. Acţiunea s-a finalizat cu succes în data de 23 aprilie 2018, asfel că locuitorii satului Breb au putut participa cu bucurie la prima slujbă religioasă.

 

Produs-minune pentru tratarea lemnului, salvator pentru zeci de monumente naţionale

„Compania Deposib Expert a răspuns afirmativ cu mare bucurie la invitaţia Asociaţiei Monumentum şi a Alteţei Sale Regale Prinţul Charles pentru a reabilita Biserica de lemn de la Breb, o mândrie naţională, care din nefericire a fost lăsată într-o stare critică de degradare. Compania noastră distribuie soluții profesionale pentru tratarea lemnului Bochemit, iar cu ajutorul acestora am reuşit să restaurăm zeci de monumente istorice de o valoare inestimatibilă pentru ţara noastră, printre care şi Biserica de lemn de la Breb, care datează din secolul al XVI-lea, declară Ilie Moga, manager al Deposib Expert, distribuitor oficial al Bochemit în România.

Produsele Bochemit ajută la prelungirea vieţii lemnului cu până la 50 de ani, oferind soluţii imbatabile antimucegai, de ignifugare a lemnului, pentru anticarii și ciuperci, pentru curățare a lemnului înnegrit și mucegăit. În acest caz particular, a fost folosit ca şi tratament soluţia Bochemit Forte Profi cu rol de a proteja lemnul acoperişului împotriva tuturor factorilor de mediu, şi anume: raze ultraviolete, ploi, zapezi şi îngheţ-dezgheţ. În acelaşi timp soluţia noastră va proteja lemnul împotriva insectelor de lemn (protecţie anticarii) a ciupercilor de lemn (protecţie fungi) şi a mucegaiului (protecţie antimucegai).

 

Continue Reading

Educatie

Asociația Nație Prin Educație se implică în Săptămâna Europeană a Roboticii 2018

Published

on

Săptămâna Europeană a Roboticii se va desfăşura anul acesta în Romania în cadrul unui parteneriat format din mai multe organizații din domeniul roboticii şi al educației STEM, printre care și Asociația Nație Prin Educație, fondată de Dana Războiu.

Nație Prin Educație dezvoltă în acest moment cel mai important program de robotică și educație STEM pentru elevii de liceu din România – BRD FIRST Tech Challenge Romania și susține această inițiativă europeană.

Nație Prin Educație împreună cu Asociația pentru educație STEM creativă vor organiza în cadrul Săptămânii Europene a Roboticii evenimente comune între echipele de robotică FIRST Tech Challenge si FIRST Lego League , evenimente ce au drept scop promovarea roboticii şi a educatiei STEM către publicul larg.

Săptămâna Europeană a Roboticii a fost organizată pentru prima dată la nivel național în România în 2017, la prima sa participare de anvergură țara noastră reușind să ocupe locul al treilea ca număr de evenimente organizate, la nivel european (prezentare video evenimente 2017).

Anul acesta, mai mulți actori-rețea din rândul societății civile, ce activează fie în domeniul roboticii, fie în domeniul STEAM, își unesc forțele pentru a transmite un semnal unitar și puternic: România are resurse umane calificate şi o comunitate pasionată și implicată în multe inițiative în domeniul roboticii. Organizațiile participante în Saptămâna Roboticii sunt: Asociația E-Civis, Fondul Științescu, Nație Prin Educație, ECDL ROMANIA, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Asociația pentru educație STEM creativă, Robochallenge, Asociatia Banat IT, Rețeaua CoderDojo România, Asociația Techsoup și Inițiativa națională Code Kids. Organizațiile partenere vor susține evenimente de robotică şi educație STEAM în cadrul Săptămânii Roboticii, vor promova inițiativa în cadrul rețelelor cu care lucrează și vor încuraja cât mai multe grupuri să organizeze evenimente dedicate roboticii în luna noiembrie. Organizațiile partenere lansează un îndemn, pe această cale, și altor ONG-uri, grupuri de inițiativă, companii și instituții de învățământ să se alăture inițiativei.

Organizațiile partenere în cadrul acestei inițiative doresc să transmită un mesaj important și la nivel național: este nevoie de un efort concentrat și unitar în direcția pregătirii tinerilor din România pentru viitoarea piață a muncii și este nevoie de sprijinul tuturor actorilor, autorități centrale și locale, companii, instituții de învățământ, ONG-uri, grupuri de inițiative pentru a ajunge la acest deziderat.

Săptămana Europeană a Roboticii este o inițiativă ce se desfășoară în luna noiembrie a fiecărui an. Aceasta a fost lansată în anul 2011 de EUrobotics, o reţea de organizatii la nivel european a cărei misiune este să colaboreze cu Comisia Europeană pentru a dezvolta şi implementa o strategie pentru cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare în domeniul roboticii.

Continue Reading

Educatie

O echipa din Romania va participa la competitia de robotica din Mexic

Published

on

Între 15-18 august, o echipă românească de robotică va reprezenta România la una dintre cele mai prestigioase competiții de robotică din lume – FIRST Global Competition din Mexic 2018. Competiția se va desfășura la Arena Ciudad de Mexico, iar tema propusă de organizatori o reprezintă “Energy Impact”.

Participanții vor explora impactul pe care îl au diversele surse de energie, precum și felul în care acestea pot deveni mai sustenabile. De la combustibilii fosili utilizați în mod obișnuit, la resursele ecologice, cum ar fi energia solară și cea eoliană, energia este un subiect inepuizabil ce trebuie analizat din toate perspectivele.

FIRST Global Competition din Mexic reunește participanți din peste 175 de țări din toată lumea, cu vârse cuprinse între 14 – 18 ani. Scopul lor comun este acela de a-și spori cunoștințele despre știință, tehnologie, inginerie și matematică, astfel încât să devină următoarea generație de lideri științifici care va lucra la rezolvarea unora dintre cele mai presante probleme ale lumii, de la securitatea alimentară și accesul la apă curată, la descoperirea unor medicamente mai bune și mai eficiente, la asigurarea securității cibernetice.

Echipei RobotX Hunedoara (formate din Vîrtan Răzvan Nicolae, Cunțan Andrei Dănuț, Cîndea Radu Mihai, Budiul Cristian Carol, Lörinczi Andrei Darius, Preda Andrei Gabriel) i se vor alătura în Mexic încă doi membri care nu fac parte din echipa originală RobotX, si anume: Cristian Vlăsceanu, mentor non-tehnic, care a participat și anul trecut la competitia din Washington, precum și elevul Andrei Preda, de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB), care vine la rândul lui cu o experientă impresionantă în această echipă, gratie multiplelor competitii la care a participat până acum și a multiplelor premii câștigate.        Echipa RobotX Hunedoara a obținut distincții și rezultate deosebite în cei doi ani în care a participat la programul de robotică BRD FIRST Tech Challenge Romania, astfel încât nominalizarea din partea organizatorilor – Asociația Nație Prin Educație – a fost un pas cât se poate de firesc spre participarea acestei echipe la competiția din Mexic. Mircea Nistor, mentorul echipei RobotX Hunedoara, are încredere în echipa sa și consideră că participarea la competiția din Mexic este „o provocare extraordinară, dar și o responsabilitate imensă pentru niște copii dintr-un mic oraș de provincie! Suntem hotărâți să realizăm un robot performant, cu care să concurăm cu succes, pentru a aduce în sufletul și mintea milioanelor de tineri români speranța și pasiunea!”, spune Mircea Nistor, mentorul echipei RobotX Hunedoara.

La rândul lor, cei 6 membri ai echipei RobotX Hunedoara spun că sunt onorați și în același timp extrem de nerăbdători să reprezinte România la FIRST Global Competition din Mexic. „Participarea noastră la competiția din Mexic ne oferă șansa de a întâlni oameni noi, de a ne face noi prieteni și de a împărtăți cu aceștia pasiunea noastră pentru robotică. Ne dorim, de asemenea, să obținem performanțe cât mai bune și să folosim rezultatul nostru la această competiție ca o sursă de inspirație pentru comunitatea noastră!”

De la momentul înființării și până acum, echipa RobotX Hunedoara, care a participat la Campionatul Național de Robotica BRD FIRST Tech Challenge Romania, a obținut următoarele performanțe:

  • 2017 – RobotX Hunedoara a obținut locul 3 în clasamentul oficial pe echipe
  • 2018 – RobotX Hunedoara a obținut locul 2 în divizia Coandă; a fost căpitanul alianței finaliste în divizia Coandă; Echipa a obținut și premiul “Connect Award”. Despre Premiul Connect Award – Premiul Connect Award este oferit echipei care face cel mai bine conexiunile în comunitatea de Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică. Echipa care câștigă Connect Award demonstrează că reușita nu ține doar de o echipă remarcabilă, ci și de colaborarea cu lumea științei, tehnologiei, ingineriei. Echipa dovedește că are un plan strategic și de business și a identificat pașii pentru a-și atinge obiectivele. Echipa pormovează valorile FIRST și este întruchiparea conceptului de Gracious Professionalism.

 

FIRST Global Competition este un concurs internațional organizat anual, într-o țară gazdă a competiției. În anul 2017, ediția a fost organizată în Washington DC, Statele Unite, iar România a fost prezentă cu o echipă. În anul 2018, competiția se va organiza în Mexic, va avea ca temă “Energy Impact” și va explora impactul pe care îl au diversele surse de energie și cum pot deveni mai sustenabile. Vor participa peste 150 de țări de pe tot globul.

Continue Reading

Trending